tiistai 16. tammikuuta 2018

Haluatko artistiksi?

Hei, nimeni on Niko Kiiski ja opiskelen oikeustieteitä toisella vuosikurssilla. Saavuin Rovaniemelle, tai kuten Anatude laulaa ”ländäsin Rolloon”, reilu vuosi sitten tietämättä pahemmin mitään tästä kaupungista saatika yksin asumisesta. Kaikki oli uutta ja jännittävää. Pelkäsin myös hieman, että tutustunkohan kehenkään uusista opiskelukavereistani. Opintojen alettua asiat kuitenkin lutviutuivat, enkä ole katunut päivääkään valintaani tulla Rolloon opiskelemaan!





Rovaniemen oman hiihtokeskuksen, Ounasvaaran, rinteillä
Millaista täällä opiskeleminen sitten on? Ensinnäkin Rovaniemellä on se etu, että tänne tulee ihmisiä opiskelemaan ympäri Suomea. Lähes kukaan ei tunne opiskelutovereitaan entuudestaan, mistä seuraa helposti se, että ihmiset ovat hyvinkin avoimia tutustumaan toisiinsa ja ainejärjestössämme vallitseekin todella hyvä yhteishenki. Me autamme ja tuemme toisiamme (oli sitten kyse esimerkiksi tenttiin valmistautumisesta, työpaikan hakemisesta tai kaverin heittämisestä lentokentälle). Toisekseen Lapin yliopiston ollessa pieni yliopisto voit mennä varsin vapaasti juttelemaan professoreiden kanssa esimerkiksi luentojen jälkeen tai vaikka käytävillä kulkiessasi. Heillä on aikaa vastailla opiskelijoiden mielessä pyöriviin kysymyksiin ja jutella myös niitä näitä. Kolmantena voidaan mainita Rovaniemen kaupungin sijainti Lapissa, mikä on aivan loistava, etenkin jos pitää talviurheilusta, kuten laskettelusta taikka hiihdosta. Toki kaamosaika voi olla toisinaan hiukan raskasta, kun aurinko ei juurikaan näyttäydy, mutta onneksi on kavereita ja tapahtumia tuomassa valoa päiviin. Myös kulkeminen etelään päin on erittäin helppoa ja nopeaa lentämällä sekä junalla.

Itse opiskelusta haluan kertoa sen verran, että oikeus tieteenä on erittäin mielenkiintoista. Oikiksessa pääset oppimaan ja ymmärtämään oikeutta, oikeudenmukaisuutta sekä lain kiemuroita, joita oikeusperiaatteiden kanssa voidaan käyttää joko hyvään, taikka amerikkalaisten TV-sarjojen mukaisesti vähemmän moraalisiin tarkoituksiin. Oikeustieteen opiskeleminen ei kuitenkaan ole mitään ruusuilla tanssimista. Täällä joudut lukemaan yleisesti ottaen todella paljon tentteihin, jos niissä mielit menestyä. Tästä hyvänä esimerkkinä on oman lukioni lakitiedon kurssin opettajan näyttämä kuva, jossa pituudeltaan noin 170 cm  nainen seisoi kahden hänen pituisensa kirjapinon vieressä, ja nämä kyseiset kirjat olivat oikiksen tutkinnon aikana luettavia kirjoja. Jo pääsykoekin mittaa hakijaa sen suhteen, onko tämä valmis kuluttamaan kirjaston penkkejä tullakseen lakimieheksi.



Lopuksi vielä muutama sana 31.10.2017 sivustolla www.oikeustieteet.fi julkaistusta tiedotuksesta koskien ensi vuoden yhteisvalintaa sekä vuoden 2019 todistusvalintaa. Tänä vuonna yhteisvalinta on kaikkien Suomen oikeustieteellisten yhteisvalinta. Voit siis hakea mihin tahansa oikikseen ja päästä sisään siihen, johon pisteesi riittävät. Lukuaikaa on neljä ja puoli viikkoa (11.4.-15.5.), joten kannattaa miettiä lukutekniikkaa jo ennen luku-urakan alkua ja varautua siihen, että valintakokeessa voi tulla vastaan aineistotehtävä.

Vuoden 2019 todistusvalinnasta ei puolestaan monikaan oikkari tykkää, mutta siitä huolimatta se on näillä näkymin tulossa. Todistusvalinnan myötä ylioppilastodistuksen perusteella pääsee esimerkiksi Lapin oikeustieteelliseen sisään maksimissaan 30 henkilöä, kun tähän mennessä valinnat on tehty joko kokonaan tai ainakin osittain pääsykoemenestyksen perusteella. Onneksi kiintiö on pieni, kun se on vain noin 22% vuoden sisäänpääsykiintiöstä. Oikiksen ollessa yksi halutuimmista aloista on helppo ajatella, että pelkillä papereilla sisään pääsevillä on pitkälti laudaturin paperit. Näin ollen jos sinulla ei ole tai tiedät, ettet tule saamaan E/L-papereita, on kuitenkin turhaa murehtia yo-kirjoituksista oikikseen hakiessasi, kun loput sisäänpääsijät valitaan valintakoepisteiden perusteella. Eli jos kirjoitukset eivät menneet täysin putkeen, kannattaa laittaa täysi panostus valintakokeisiin valmistautumiseen. Lisää tietoa yhteisvalinnasta ja vuoden 2019 todistusvalinnasta löydät edelläkin mainitulta sivulta www.oikeustieteet.fi.


Pidemmittä puheitta, ei muuta kuin hyvää talven jatkoa!

Niko Kiiski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti